dimecres, 5 de febrer del 2014

El conflicte català acabarà amb el problema català

Anem al gra. Quan hi ha un problema entre dues persones, normalment només una d'elles pateix la situació injusta: l'esclau té un problema, però l'amo no. Aquesta asimetria provoca que la major part dels problemes no se solucionin mai, perquè qui pot resoldre'ls -l'amo- no veu la necessitat de canviar l'estat de les coses.

Per resoldre el seu problema, el que ha de fer la part desafavorida és convertir-lo en un conflicte que posi en risc el status quo de la part dominant. Aleshores, la part dominant haurà de fer concessions a la part desafavorida, amb l'únic objectiu de mantenir tant com sigui possible la seva situació de privilegi. Quan els treballadors fan vaga, estan comprometent el benefici de l'empresari, que haurà d'atendre alguna de les reclamacions dels obrers per tornar a la normalitat. A l'empresari li importen ben poc els problemes dels seus treballadors, però acaba resolent-los perquè el conflicte l'afecta. A ningú no li agraden els conflictes, però tenen la virtut de resoldre els problemes.

Arribats aquí, cal proclamar ben fort la fi del problema català tal com fins ara l'hem entès. Portem molts anys patint una situació injusta, de menyspreu de la nostra condició nacional i de tot el que això representa, però aquesta injustícia no afectava ni poc ni gens a la societat i al govern espanyols, que fan aquí el paper de la part dominant. En conseqüència, el problema català s'eternitzava, es "conllevava" a la manera orteguiana, perquè des d'Espanya els que podien resoldre'l no tenien cap interès a posar-s'hi.

Però ara la societat catalana ha decidit que vol resoldre el problema i per això, a contracor i amb dificultats, l'ha convertit en un conflicte. Un conflicte pacífic i democràtic, però que qüestiona greument el status quo, en manifestar una voluntat d'autodeterminació que posa en risc la pròpia essència de la nació espanyola. A partir del conflicte, s'acabarà trobant una solució al problema. Una solució que serà més o menys favorable a cada part en funció de la força, la persistència i la intel·ligència que hi dediqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada